Kritike dhe estetike. Ndikimi i ndërhyrjeve estetike në jetën psikike dhe emocionale të pacientëve 2019-02-28

Kritike dhe estetike Rating: 7,2/10 198 reviews

Letërsia shqiptare: probleme teorike

Kritike dhe estetike

Jo rastësisht, kritikë ndaj gjithshkaje, ishte pikërisht Konica për kombin dhe artin shqiptar. Tipike për Anton Pashkun është kultura e komunikimit letrar modern, që bëhet nëpërmjet figurave, shenjave të diskursit biblik. Ky është mesazhi i Plugut. Një lidhje interletrare, duke e shtresuar lëndën nga dy besëlidhjet në nivel të temave e të motiveve, por edhe të diskursit e ruan poezia e Sarë Gjergjit, në tri përmbledhjet me poezi. Kjo është fytyra e tij, dora e tij, jeta e tij. Bibla për të krishterin besimtar Besëlidhja e Vjetër dhe e Re është para së gjithash vepër besimi, normash morale, ndërsa për kulturën botërore vepër vlerash shumëdimensionale, vepër arti, që në vete ngërthen të gjitha zhanret letrare, format, tiparet e letërsisë si në poezi, njashtu edhe në prozë. Askund deri më sot unë s´kam lexuar një kritikë denigruese, vrastare, servile të punuar nga ai.


Next

Kritika letrare

Kritike dhe estetike

Duhen pasur njëherë instrumentet për të vendosur mandej se si e qysh duhen përdorur. Kishte kohë që piktura dhe skulptura ishin bërë moto e filozofisë së Estetikës , ku kritika për të bukurën arriti nivele të larta në pallatet mbretërore apo sallonet e aristokracisë evropiane. Letërsi e nivelit të epërm letërsia cilësore 2. Expresiviteti i tyre formal korrespondon i ngjizur me thelbin kuptimor, që ato transmetojnë. Hersh, Zhan, Habia filozofike, Dituria, Tiranë, 1995, f. Ai tani nuk mund të habisë më askënd.

Next

Klinika Diva

Kritike dhe estetike

Frashëri, Çajupi, Asdreni, më vonë Noli, Fishta, Haxhiademi, Konica, Kuteli etj , janë edhe krijuesit më të avancuar në gjitha letërsinë dhe kulturën shqipe. Kur të hyni në te 40-at, anti-plakja dhe kujdesi për lëkurën tuaj eshte pak më e rëndësishme ,kur filloni të përjetoni ndryshime më drastike. Tek ne nuk pati mundësi asnjë Pasternak apo Sollzhenjicin të transmetonte protestën e tij në perëndim. Por mos harrojmë këtu se kjo dhunë ushqehet jo vetëm nga kjo klimë dhune që shfaqet tek të gjitha këto hapësira që përmenda, por edhe nga media, jo vetëm nga lajmet që përçojnë atë që ndodh, por edhe nga arti i dhunshëm që induktohet te brezi i ri nga filmat, letërsia, muzika, nga rrjetet sociale, gjuha banale e përdorur në to, teknologjia dhe lojërat elektronike etj. Nuk dua të zgjatem në këtë pikë, por ata që merren me median dhe teoritë e analizës së teksteve dhe ligjërimit, e kanë të qartë sesi përçohet nëpërmjet kësaj metode një mesazh i caktuar edhe pse jo në mënyrë të drejtpërdrejtë. Së këndejmi, në këtë fazë të zhvillimit të letërsisë kemi element, madje tërësi veprash që janë të një niveli të lartë artistik, duke i vështruar në kontekst të poetikës së kohës, të zhanreve që krijoheshin.

Next

Timo Merkuri: Tekstualja në vështrimet kritike dhe gjykimi estetik

Kritike dhe estetike

Metodën semiologjike i pari e ka përcaktuar Ferdinand de Sosyri në gjuhësinë strukturale. Madje ne konsiderojmë se është një ndër çështjet themelore të shqyrtimit të drejtë të letërsisë, të kuptimit të njëmendtë të vlerave, për arsye sa universale aq edhe nacionale, sepse prania e Biblës si vepër fundamentale e kulturës botërore, e ka dominuar gjithë kulturën e shkrimit perëndimor. Ndërsa Kujtim Shala, duke e aplikuar teorinë transtekstuale të studiuesit francez Zherar Zhenet, i qaset letërsisë nga aspekti i formave letrare për të aplikuar teorinë karshi autorëve të caktuar, duke e parë letërsinë si dialog permanent , mbase dialog permanent që zhvillohet me botën e gjithëpranishme artistike, botë kjo që interkomunikon. Elemente të tipit të diskursit biblik, në nivel të makroligjëratës gjejmë në poetikën e satirës. Ai shumë ligjërimeve biblike, siç janë ajo e vajtimit të Shën Mërisë për vdekjen e Krishtit, pastaj poezia për episodin e vrasjes së Abelit nga Kaini, u jep dimensione të kohës, të rrethanave historike dhe angazhimit të autorit në këto rrethana. Kështu, duhet theksuar se Bibla ka vlerë të madhe letrare, prej së cilës letërsia botërore dhe letërsia shqipe, ka huazuar motive të shumta, figura, elemente stilistike, parabola, metafora, ngjarje, personazhe, të cilat janë bërë arketipe letrare. Diskursin biblik me një variant e status poetik origjinal karshi paratekstit në prozë mund ta gjejmë me risemantizim e funksione aktuale në poezinë e Asdrenit, i cili lëndën biblike e sistemon në poetikë duke i ruajtur referncat e pastra me paramodelin.

Next

Miti dhe Uni: Letërsia si habi estetike

Kritike dhe estetike

Lipoaspirimi dhe filleri me bazë dhjamin janë dy protagonistet e mëdha të këtyre kohëve në kirurgjinë estetike. Por se ai u bë altruist pa brigje i së resë letrare, ku gjithsecili talent mund të notonte mbi atë sipërfaqe dhe pse e ftohtë e me dallgë, pa pasur frikë mbytjen. Puthja e tradhtisë së Judës këtu merr një dimension nacional; simbol i tradhtisë, dukuri kjo që në intencën autoriale i ka shenjat e diskursit për katarsis, e thumbuar rëndë nga krijuesi; merr gjykimin e aktit të tradhtisë që shndërrohet në tragjedi. Ndërsa shembulli i dytë që jepet, është terrorizmi ekstremist i djathtë, i cili merr vetëm 5 rreshta dhe vetëm një slajd të dyzuar. Në këtë punim përsiatës, munda të evidentoj shumë pak nga shtrirja në gjerësi dhe gjatësi e kësaj teme, se Estetika është shkencë e vjetër sa vet njeriu, e cila studion artin dhe të bukurën. Parimet themelore të metodës biografike i ka formuluar shkrimtari dhe kritiku francez Sent-Bev, i cili në lidhje me këtë thotë: Mund të kënaqem me veprën letrare, por e kam vështirë të jap gjykim pa pasur parasysh njeriun i cili e ka shkruar Sait-Beuve: Chateaubriand. Transformimi i diskursit biblik këtu shndërrohet lirshëm në një diskurs krejtësisht letrar dhe jetësor.

Next

Klinika Diva

Kritike dhe estetike

Topika që lidhet me një gjendje e shënjon Kosovën e autorit nën qiellin e flakur, katrahurat; e gjitha në kërkim të një zanafille të humbur, identitetit nacional! Materialet japin disa shifra anketimesh, që i quajnë fakte, për përshtypjet e mësuesve rreth elementëve të ekstremizmit në radhët e nxënësve dhe mësuesve madje, pa specifikuar se për çfarë ekstremizmi dhe ideologjie ekstremiste bëhet fjalë, por që padyshim konteksti i përgjithshëm i frymës që mbart trajnimi duket qartë se atakon me këto shifra muslimanët edhe pse në realitet, nëse i besojmë atyre shifrave, jemi të bindur se ato nuk kanë të bëjnë me ta, përndryshe trajnuesit nuk do të ishin rezervuar për ta paraqitur atë qartësisht të specifikuar, por të lëna kështu të nënkuptuara detyrimisht do të keqkuptohen, duke i dhënë përmasa ekstremizmit me burim musliman, përmasa aspak reale. Sistemi poetik fishtian eksperiencën biblike e harmonizon edhe kur tallazet e shpirtit luftarak dalin në sipërfaqe. Projeksionet fiksionale, duke u ngjizur me referentin biblik, ngrisin literaritetin e ligjëratës poetike. Që të shfrytëzohet kjo materie letrare, përveç edukimit të poetit ka ndikuar në përmasa të mëdha gjendja e kombit në përgjithësi, kontestet sociokulturore. Më tej, si koncept letrar, në të njëjtën kohë, është shprehje gjuhësore dhe semantike. Madje, në kuadër të studimeve shqiptare, nuk është bërë ndonjë përpjekje e mjaftueshme sistematike për të parë letërsinë shqiptarë në tërësi, për të parë letërsinë në kuadër të poetikave të ndryshme, ndërkomunikimeve të natyrshme, pikëtakimeve e lidhjeve të krijuara nëpër kohë, për të nxjerrë pastaj premisa e gjykime të bazuara në një sistem estetik-letrar, nuk janë nxjerrë konstatime të qëndrueshme të mbështetura në një dije paraprake, në kritere e në një sistem parimesh teorike-estetike.

Next

Kritika letrare

Kritike dhe estetike

Nëse doni analiza letrare të veprave tjera kliko mbi. Deri në vitin 2011 në Itali operacionet më të shumta që realizoheshin ishin ato të vendosjes së protezave në gjoks 62 mijë ndërhyrje , ndërkohë që sot vendin e parë e zë ndërhyrja e lipofilling që ka të bëjë me trapiantin e dhjamit të vetë pacientit për të rritur vëllimin e faqeve, mollëzave, buzëve dhe për të shtrirë rrudhat. Ky korpus letrar, përndryshe, mund të karakterizohet edhe si letërsi në Shkallën e dytë, që sipas Sabri Hamitit cilësohet nga rikrijimi metapoesisi. Nëpërmjet Konicës kultura shqiptare foli denjësisht. Vepra letrare kur shoqërohet nga vështrime të tilla kritike , merr frutet e një lindjeje të dytë , drejt një materie të re librare, në kontekste pavdekësie. Në kohë të tjera këta kritikë nxituan të përgënjeshtrojnë vetveten. Në këtë këndvështrim, mbetet intresante poetika e Visar Zhitit, në nivel të diskursit letrar, ku shtresohet paramodeli biblik për të krijuar një relacion me kohën e rrethanat.

Next

LSHK

Kritike dhe estetike

Si një rrymë e re postmoderne, lindi Surealizmi në Estetikë, që sot është aq i përhapur në letërsi, në artet figurative apo skenike, elektronike, në psikologji dhe filozofi. Kritikohej Verleni, që e quante poezinë, para së gjithash muzikë, denigrohej përpjekja e Malarmesë për të shpjeguar lidhjet mes tingujve, shkronjave dhe emocioneve njerëzore, sulmohej Remboja me sonetin e famshëm të ngjyrave dhe zanoreve, që u konsiderua mund i kotë, që nuk i sillte asnjë vlerë poezisë, por e bënte atë hermetike, gjymtonte themelet e artit poetik dhe e fuste këtë në një fillesë absurde. Në shkrimet prozë të Konicës duket se jo gjërat, faktet reale për të cilat shkruan kanë vlerë, por efekti, që ato prodhojnë në vete, e qw transmetonin unin e thellw konician. Dihotomia ambiguiteti e shprehjes është tipike për poetikën e Nolit. Si nocion, formulimin bazë e ka në zbulimin e rregullshmërisë së veprës letrare, në funksionimin e saj si tërësi. Trajtimet estetike me filler mbushës dhe botox Për të gjithë ata të cilët nuk dëshirojnë ndërhyrje kirurgjike plastike për të përmirësuar tiparet e fytyrës dhe për të reduktuar rrudhat, ekziston metoda alternative mikroinvazive e përdorimit te botoxit dhe fillerëve dermal në fytyrë. Pati njerëz që i vranë për një vjershë dhe të tjerë që vranë veten për një tablo të quajtur armike.

Next

Ndikimi i ndërhyrjeve estetike në jetën psikike dhe emocionale të pacientëve

Kritike dhe estetike

Protagoras Dhalla, Denizullu Serpia, Zullu, Zgjebo etj, janë përzgjedhur qëllimisht nga Konica, për të pasur një efekt të menjëhershëm së pari, estetik, në shijen auditive të lexuesit. Autorë reprezantivë të kësaj periudhe letrare manifestojnë brendapërbrenda veprës së tyre letrare këtë tip shkrimi që transformohet esencialisht, për ta karakterizuar simbolika e tekstit, shfaqja alegorike, diskursi alegorik e ironik, polisemantika si në ndërtimin figurativ estetik, ashtu në mesazhin letrar që përcjell. Karakteri dominant fetar që e mbizotëronte letërsinë e mëhershme, tashmë ia lë vendin shkrimit me karakter të theksuar nacional. Më tej në nivel të diskursit shpërndërrohet në gjithë poezinë. Shenjat identifikuese vërehen në gjitha nivelet e shkrimit e të idesë.

Next